Tongschar

De tongschar is geen tong en ook geen schar. Wat is de tongschar dan wel? Officieel is de tongschar een scholachtige maar wat ons betreft is tongschar het best bewaarde geheim van elke visliefhebber. De tongschar is namelijk een superveelzijdige én heerlijk smakende vis. Je moet deze platvis dan ook zeker een keer proeven. Of beter gezegd: je moet hem meerdere keren proeven, telkens anders bereid. Want hoe je tongschar ook klaarmaakt, zijn smaak stelt nooit teleur.

Tongschar is een multitalent in de keuken. Het visvlees is iets zachter van structuur dan dat van zeetong en de visfilets zijn iets dikker. Tongschar is een vis met een bijzonder zachte structuur die best kort gaart. Hij heeft lekker dik en stevig vlees en een verfijnde smaak met zelfs een licht zoetje. Dat maakt de tongschar een ideale vis om te bakken, frituren, grillen, pocheren, teveel om op te noemen eigenlijk. Daarom deze maand voor wie niet kan kiezen: vijf manieren om van de tongschar een tongstrelend visje te maken.

Die mo├ęt je geproefd hebben

1. Bakken

Tongschar is een ideale vis voor iedereen die van eenvoud houdt. Tongschar bakken past hier perfect bij. De tongschar leent zich uitstekend om gewoon puur te bakken in de boter. Eenvoudig maar megalekker. Laat de pan goed warm worden, ruim boter laten borrelen en dan de tongschar erbij doen. Alleen nog even schudden en klaar is je tongschar.

2. In de oven

Ook aan tongschar in de oven heb je weinig werk. Je verwarmt de oven voor op 170 °C , legt de tongschar in z’n geheel of de tongscharfilets in een pan of ovenschaal en laat de oven z’n werk doen. Afhankelijk van de dikte van de filets duurt het een minuut of tien om de tongschar te garen.

3. Grillen

Eet je graag eens op een andere manier gezellig met elkaar? Denk dan eens aan het in z’n geheel grillen van een grote tongschar. Het is altijd leuk om een grote gegrilde tongschar in zijn geheel op tafel te zetten en dan te delen met elkaar.

4. Stomen

Tongschar gaart door zijn zachte structuur al supersnel maar wil je echt weinig tijd kwijt zijn, ga dan voor stomen. Stomen is een van de snelste technieken om tongschar te garen. Rol de tongscharfilets bijvoorbeeld mooi op en kruid met peper en zout. Stoom vijf minuutjes in een stoompan, stoomoven of een stoommandje en klaar is jouw tongschar.

5. Frituren

Wentel de tongschar eens door bloem, haal hem achtereenvolgens door losgeklopt eiwit, panko of paneermeel, frituur hem drie minuten en jawel de tongschar verrast je wederom. Voeg vooral in het losgeklopte eiwit nog wat olijfolie, peper en zout toe, dat maakt de smaak van een gefrituurde tongschar helemaal af.  

Snijd voor kinderen de tongschar voor het frituren in lange repen van ongeveer 1 centimeter breed. Dat levert prachtig gefrituurde visreepjes op.

Verras je smaak met tongschar. Trek gekregen?

Verras je smaak met tongschar. Trek gekregen?