Heek

Minder bekend, maar zeker niet minder lekker!

In Spanje is heek een bekende lekkernij. Hoe vertrouwd en beroemd voor ons Nederlanders de kabeljauw is, zo gek zijn de Spanjaarden op hun heek. Deze veelzijdige kwaliteitsvis is op vrijwel elke Spaanse menukaart te vinden in een echte Spaanse klassieker; het ovengerecht ‘Zarzuela’. De gemiddelde Spanjaard verorbert per jaar zes kilo(!) heek. Het moge duidelijk zijn: aan heek heeft in Spanje niemand een hekel. Waarom eigenlijk?

Minder bekend, maar zeker niet minder lekker!

Heek is verrassend veelzijdig

In de keuken is heek erg makkelijk en op veel verschillende manieren te bereiden. De vis heeft weinig graten en de enkele graten die je tegenkomt zijn makkelijk te verwijderen. Het vlees van de heek is los van structuur maar valt dankzij het stevige bindweefsel niet uiteen. Je kunt heek daarom prima bakken, pocheren, stomen of garen in de oven. Het resultaat is altijd fenomenaal: zeer smakelijk en zacht visvlees!

Perfect alternatief voor kabeljauw

De heek is vergelijkbaar met kabeljauw en er ook een perfect alternatief voor. Heb je een lekker recept voor kabeljauw, probeer het dan ook zeker eens met heek. Ondanks dat de heek wat betreft zijn uiterlijk sterk op kabeljauwachtigen lijkt, is hij overigens geen lid van de kabeljauwfamilie.

Dé vis voor wie niet van vis houdt

Voor de Spanjaarden is heek ‘dé vis voor wie niet van vis houdt’. De smaak van heek die nog subtieler is dan die van kabeljauw, maakt deze vis zelfs bij notoire vleeseters geliefd. Heek ruikt ziltig neutraal en smaakt niet scherp maar juist mild en zoetig. Ideaal daarom ook voor de beginnende viseter of voor wie graag op de lijn let. Heek is namelijk ook een mooie magere vis. 

Een mooie meid

Heek wordt vaak lachend een ‘mooie meid’ genoemd, want het is werkelijk één van de lelijkste vissen die we kennen. In Duitsland zijn ze niet bekend met deze ironische bijnaam. Hier noemen ze de heek ‘Seehecht’, wat zeesnoek betekent. Ook een toepasselijke naam voor heek want de heek is een echte roofvis. Hij voedt zich met kleinere vissen zoals de haring, sardine en wijting. Hij gebruikt hierbij zijn tanden die kunnen scharnieren. De prooi glijdt zo gemakkelijk naar binnen, maar komt er niet meer uit.

Heb jij de heek al culinair ontdekt?

Heb jij de heek al culinair ontdekt?