Zeeduivel

Vis van de maand mei

We zullen er niet omheen draaien: de zeeduivel is een van de lelijkste vissoorten. Deze vis ziet er monsterachtig uit met zijn grote kop en indrukwekkend scherpe tanden. Toch is zeeduivel ook een van de lekkerste vissoorten. Hij smaakt heerlijk verfijnd, zoet en is lekker stevig. Laat je dus niet afschrikken door zijn heftige look. Dit ‘monster’ heeft een schat aan smaak in zich!

Wie zich eenmaal over z’n afschrikwekkende uiterlijk heen zet, wordt rijkelijk beloond. Met deze slimme bereidingstips haal je het beste uit de zeeduivel.

Vis van de maand mei

Houd zijn kop erbij

Ben jij niet snel bang te krijgen? Vraag dan je visspecialist of je de kop van de zeeduivel mee kunt nemen. Ook al is dit van buitenaf gezien het engste onderdeel van de zeeduivel, van binnenuit biedt het je verrukkelijke smaken. Trek soep van de kop en profiteer van de prachtige smaakvolle gelatine ingrediënten.

Trek zijn jas goed uit

Door zijn taaie rubberachtige vel lijkt het alsof de zeeduivel een te grote jas aan heeft. Dit glimmend bruine velletje is niet eetbaar en moet je daarom verwijderen. Je trekt het vel er het beste met de hand af. Heb je het vel verwijderd dan blijft er een roodblauwig vlies achter. Dit sterke taaie laagje bedekt het visvlees en moet je ook weg halen. Nadat het vlies verwijderd is, blijft er een prachtige blanke filet over.

Serveer hem zonder brokken

Zeeduivel is een allemansvriend. Hoe ervaren of onervaren je ook bent in de keuken, deze vis mislukt nooit. Dit komt door het stevige zeeduivelvlees. Zeeduivel valt niet in brokken uiteen en het heeft geen subtiel punt van gaarheid. Iedereen kan daarom koken met zeeduivel. Maar ook bakken, grillen of stomen gaat de zeeduivel goed af. Het is kortom een ideale vis om thuis te eten.

Smul van zijn staart

Het visvlees van de zeeduivel is altijd smullen. Zeeduivel is heerlijk vlezig en heeft een stevige structuur. Vooral z’n staart is erg stevig. Vaak wordt zeeduivel dan ook vergeleken met kalf. De smaak van zeeduivel is zacht zoet en doet meer aan kreeft denken dan aan vis. Door z’n vaste structuur is zeeduivel ideaal voor een barbecuespies of een stoofpotje. Leg je zeeduivel op de barbecue, let dan goed op. Zeeduivel bevat niet veel vet en kan dus snel aanbranden.

Eet zijn vlees moeiteloos

Eet zijn vlees moeiteloos

De zeeduivel heeft een soort ronde graat midden in zijn lijf waar het vlees omheen zit. Verder bezit deze vis geen graten. Doe dus geen moeite om te fileren, graatjes op te speuren of visvlees los te peuteren. Je kunt zeeduivel gewoon lekker eten en kinderen hoeven niet te worstelen met graten.
 

Krijg jij met deze tips de smaak te pakken?