Heilbot

Vis van de maand november

De heilbot is een platvis van formaat. Hij kan tot wel drie meter lang worden. Omdat de heilbot zo lang is, koop je deze vis meestal als moten of filets. Maar wat doe je vervolgens met die prachtige stukken glimmende heilbot? Je ontdekt het hier met onze beste bereidingstips voor heilbot.

Vis van de maand november

Tip 1 Koop verse heilbot

De beste heilbotfilets vind je niet in een plastic bakje in de supermarkt maar bij de visspecialist. Veel heilbot komt ’s ochtends van boord en wordt dezelfde dag nog aangeleverd in de visspeciaalzaak. Verse heilbot ziet er doorschijnend, wit en glimmend uit. De textuur moet stevig zijn. Er mag geen vocht vrijkomen als je zachtjes op de filet duwt. Vermijd filets die gevlekt of verkleurd zijn.

Tip 2 Zorg dat de vis niet uitdroogt

Heilbot bevat van nature weinig vet en kan daarom tijdens het koken snel uitdrogen. Smeer heilbot in met olie of gesmolten boter om dit uitdrogen te voorkomen. Of marineer de heilbot een paar uur voordat je deze bereidt.

Tip 3 Laat de vis zo veel mogelijk met rust

Probeer heilbot zo min mogelijk om te draaien. Zo voorkom je dat de vis uit elkaar valt. Gebruik een grote spatel zodat je de vis makkelijk om kunt draaien.

Tip 4 Wees voorzichtig met kruiden

Omdat heilbot een subtiele en lichte smaak heeft, is het belangrijk om niet te veel kruiden toe te voegen. Ze kunnen al snel te overheersend worden. Kies in plaats daarvan voor een lichte saus of voor een marinade. Die laten de smaak van de vis goed naar voren komen.

Tip 5 Bespaar tijd

Heb je weinig tijd? Kies dan eens voor een gerecht met rauwe heilbot. Snijd je heilbot fijn en maak er bijvoorbeeld tartaar van of dien de rauwe heilbot op als ceviche, hét nationale gerecht van Peru. Je gaart de heilbot daarbij een half uur in een zure marinade van citroensap en zout. Verrijk de ceviche vervolgens met ananas en sinaasappelsap (naast het citroensap) en geef er crispy tortillachips bij.

Tip 6 Snelle hap

Heilbot heeft een stevige vlezige structuur en is daarom goed te roken. Koop je gerookte heilbot dan heb je razendsnel een heerlijk gerecht bereid. Gerookte heilbot heeft een unieke delicate smaak. Heerlijk met toast en echte roomboter. Of met mierikswortel, citroensap en een klein beetje zwarte peper.

Tip 7 Drink er witte wijn bij

Wat betreft wijn combineert heilbot heerlijk met een witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Pouilly fumé, een Alsace Riesling of een Bergerac.