Winnaars Nationale Haringtest 2019

Op 7 oktober 2019 maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast publiceerden beide belangenorganisaties de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019. 


Nationale Haringtest
De twaalf winnaars van de Nationale Haringtest 2019 zijn bekend. In een bomvolle zaal in Spakenburg ontvingen de provinciewinnaars hun award. Na een eerste online verkiezingsronde waren er nog 50 visdetaillisten in de running voor de prestigieuze titel “Lekkerste haring van de provincie”. Onafhankelijk onderzoeksbureau Mobiel Centre bezocht de finalisten op locatie en nam 40 smaaktesten af bij klanten en toevallige passanten.

Winnaars-Nationale-Haringtest-2019

Nationale Haringtest 2019

Ook dit jaar wordt de Nationale Haringtest weer georganiseerd. Deze wedstrijd voor de visspecialisten uit de gevestigde en de ambulante handel bestaat uit twee rondes waarbij een consumentenpanel aan zet is. Omdat smaak per regio verschilt worden er in de eerste ronde 6 finalisten per provincie gekozen: 3 met de meeste stemmen en 3 met de beste gemiddelde beoordeling.

In de tweede ronde wordt bij de finalisten, in samenwerking met een ISO-gecertificeerd onderzoeksbureau, een uitgebreide enquête afgenomen. De test kent uiteindelijk na de tweede ronde per provincie een winnaar. De visspecialist met het hoogste gemiddelde cijfer mag zichzelf dus uitgeindelijk provinciewinnaar van de Nationale Haringtest 2019 noemen.

De bekendmaking van de provinciewinnaars vindt plaats op maandag 7 oktober 2019 op de Visbeurs Spakenburg.

De provinciefinalisten zijn inmiddels bekend gemaakt en krijgen komende periode bezoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Mobiel Centre. Zij nemen de enquêtes af bij de provinciefinalisten op locatie.

VNVNationale-Haringtest-2018700x700px4159292

Vangst Hollandse Nieuwe 2019

Dinsdag 11 juni werd bij de Visafslag van Scheveningen het 1e vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Ook VNV was aanwezig en bood mee. Makro werd de winnaar van de veiling die maar liefst € 95.500 opleverde voor de Stichting Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij. Vanaf woensdag 12 juni is de Hollandse Nieuwe weer volop verkrijgbaar in het land!

Veilig eerste vaatje
De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeleid door de veiling van het eerste vaatje, jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Voorafgaand aan de veiling gaf een vakkundige jury hun oordeel over de inhoud van het eerste vaatje van 2019: Het is opnieuw een mooie, volvette haring! Tijdens de veiling werd er dan ook fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Met een laatste bod voordat de veilingmeester afhamerde werd Makro winnaar van het haringvaatje.

Vangst 2019
Een deskundig keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Arie Kuijt en Anneke Ouwehand-Heemskerk en chef-kok Erik Tas van Bij Erik uit Leidschendam, gaven hun oordeel over de haring: de vangst van 2019 is een gezonde, vette haring! Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: ‘Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht. De maatjesharing komt dezer weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel.

Verkoop 2019
Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 12 juni voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt. We kunnen het seizoen starten met vette, malse haring. Overigens wordt het overgrote deel van de vangst 2019 nog de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.

Bron: Nederlands Visbureau

Receptfilmpjes

VIS VAN DE MAAND 2019

Elke maand selecteert de Vereniging  van Visspecialisten (VNV) een nieuwe Vis van de Maand. En deze vis zetten wij vervolgens een maand lang in de spotlights én we ontwikkelen hierbij ook een lekker recept voor u. En bij deze lekkere recepten maken we vervolgens ook elke maand een handig receptfilmpje. Elke maand kunt u een nieuw receptfilmpje van ons verwachten. Benieuwd hoe we de filmpjes maken? Check dan onze foto's hieronder! Benieuwd naar de filmpjes? Klik dan snel verder.

Geslaagde Haringparty in Bunschoten-Spakenburg

Het dorp met het grootste aantal visspecialisten van Nederland, Bunschoten-Spakenburg, was op woensdag 12 juni gastheer van de grootste haringparty van Nederland. Veel haringliefhebbers uit verschillende delen van Nederland hebben de start van het Hollandse Nieuwe seizoen meegemaakt.

Duizenden gratis haringen en veel gezelligheid

In het dorpscentrum van Bunschoten-Spakenburg waren tal van activiteiten terwijl de lokale vishandel duizenden gratis haringen uitdeelt. Het dorp stroomde weer vol met haringliefhebbers uit alle windstreken en volgens organisator Ruud van Diermen, van Ru-Vis en voorzitter  van de Spakenburgse Vishandelvereniging, was het weer een geslaagde dag!

Verrassende hapjes met haring
Voor de haringliefhebber gaat er niets boven een Hollandse Nieuwe, naar smaak met of zonder uitjes. Toch is het onder de jeugd nog niet heel populair. Leerlingen van de SVO Vakopleiding Vis hebben de vis in een hip jasje gestoken en de haring omgetoverd tot culinaire hoogstandjes zoals een haringbonbon met rode biet.

Haringdag-178

Recepten

 Hollandse Nieuwe met pannacotta van geitenkaas

Hollandse Nieuwe met pannacotta van geitenkaas

Hapjes/Amuse
Haring
Vis
4 personen
0-20 minuten
Koken
Nederlands
Salade van gerookte haring

Salade van gerookte haring

Hapjes/Amuse
Haring
Vis
2 personen
0-20 minuten
Koken
Nederlands
Soep van spinazie en waterkers met haring in het zuur en groene appel

Soep van spinazie en waterkers met haring in het zuur en groene appel

Hapjes/Amuse
Haring
Vis
4 personen
0-20 minuten
Koken
Nederlands