Nationale Haringtest 2019

Ook dit jaar wordt de Nationale Haringtest weer georganiseerd. Deze wedstrijd voor de visspecialisten uit de gevestigde en de ambulante handel bestaat uit twee rondes waarbij een consumentenpanel aan zet is. De test kent per provincie en winnaar en de visspecialist met het hoogste gemiddelde cijfer mag zichzelf provincie-winnaar van de Nationale Haringest 2019 noemen!

De winnaars van de Nationale Haringtest 2018 op een rij:

Friesland
Visspecialist van der Schuit – Wolvega

Groningen
Vismakelaar Poseidon – Groningen

Drenthe
De Visfuik Zuidlaren – Zuidlaren

Overijssel
Vistaria Schaap - Almelo
VOF Zwaan - Hellendoorn/Nijverdal

Gelderland
‘t Vissertje Visspecialiteiten – Apeldoorn

Flevoland
Vishandel Kroon – Almere

Utrecht
Lindsey’s Visspeciaalzaak - Wijk bij Duurstede

Noord-Holland
Vishandel Arenthals – Alkmaar

Zuid-Holland
Visspecialist Sluizeman - Alphen aan den Rijn

Zeeland
Viskiosk 't Beste Maatje Middelburg – Middelburg

Noord-Brabant
Visspeciaalzaak Havenzicht - Etten-Leur

Limburg
V.O.F Vishandel Molenaar - Echt / Vugt

Foto-impressie prijsuitreiking

Wilt u nog een keer nagenieten van de feestelijke prijsuitreiking van de Nationale Haringtest? Of bent u benieuwd naar wat er zich allemaal in Utrecht heeft afgespeeld? We hebben een foto-impressie van de prijsuitreiking samengesteld.

Opzet Nationale Haringtest

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) zoeken met de eerste editie van de Nationale Haringtest naar de lekkerste Hollandse Nieuwe. 
Dit nieuwe gezamenlijke initiatief sluit naadloos aan op de doelstelling van beide organisaties om consumenten en visspecialisten nader tot elkaar te brengen. Consumenten worden actief betrokken bij de zoektocht. 

VNV en CVAH verwachten met de test het ambacht van de visspecialist te promoten onder een breed publiek. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kibbeling Cup en de AD Haringtest zal de nieuwe Nationale Haringtest geen landelijke winnaar krijgen, maar 12 provinciale winnaars. Een bewuste keuze vanwege de grote regionale smaakvoorkeuren en de verschillen in consumptiewijze. De finalisten per provincie worden geselecteerd op basis van het aantal stemmen én/of de gemiddelde beoordeling van de consument.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kibbeling Cup en de AD Haringtest zal de nieuwe Nationale Haringtest geen landelijke winnaar krijgen, maar 12 provinciale winnaars. Een bewuste keuze vanwege de grote regionale smaakvoorkeuren en de verschillen in consumptiewijze. De finalisten per provincie worden geselecteerd op basis van het aantal stemmen én/of de gemiddelde beoordeling van de consument. 

Dubbele stemronde
De zoektocht naar de provinciale winnaar vindt plaats via twee ronden. In de eerste ronde, van 13 juni tot en met 30 juni, bepalen consumenten de 6 finalisten per provincie. Zij doen dit door de Hollandse Nieuwe van hun visspecialist te beoordelen. Deze stemronde levert cijfers op voor smaak, uiterlijk en prijs-kwaliteit. Er ontstaat zo een top 6 die bestaat uit ondernemers met de meeste stemmen (3x) en de beste gemiddelde beoordeling (3x). De finalisten worden begin juli bekend.

Beoordeling i.s.m. ISO-gecertificeerd onderzoeksbureau
In de tweede ronde wordt bij de finalisten in samenwerking met een ISO-gecertificeerd onderzoeksbureau een veel uitgebreidere enquête afgenomen. Ook hier is niet een vakjury, maar een consumentenpanel aan zet. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat er door de gekozen testmethodiek voor alle finalisten een gelijk speelveld is. De visspecialist met het hoogste gemiddelde cijfer mag zichzelf provinciewinnaar van de Nationale Haringtest noemen.

Nationale Haringonderzoek 2018

De gegevens die onderzoeksbureau Mobiel Centre tijdens de 2e ronde van de Nationale Haringtest heeft verzameld geven inzicht in de haringconsumptie in Nederland. Uit de resultaten blijkt er weinig verschillen tussen mannen en vrouwen zijn als het gaat om haringconsumptie. Wel zijn er opvallende verschillen tussen jongeren en ouderen. Vooral ouderen eten de Hollandse Nieuwe het liefst puur natuur. Jongeren geven relatief vaak de voorkeur aan haring met uitjes en zuur. Slechts 29% van de respondenten onder 30 jaar eet wekelijks haring. Bij respondenten van 65 jaar en ouder ligt dat percentage op maar liefst 69%!.