Vis fileren; hoe doe je dat?

Er zijn genoeg redenen om een hele vis te kopen en vooral omdat verse vis het allerlekkerste is. Een vis fileren is eigenlijk helemaal niet zo niet moeilijk, je moet het alleen een beetje oefenen. Met deze 4 stappen is het straks geen enkel probleem meer om je eigen verse vis te fileren. En vind je het toch nog lastig of te veel werk? Dan vraag je het gewoon aan je visspecialist!

Waarom een hele vis kopen?

Naast dat een hele vis ontzettend lekker en vers is, zijn er nog andere goede redenen om een hele vis te kopen.

1.    Een hele vis is in verhouding goedkoper dan losse filets
2.    Je bent zeker van een verse vis, want een hele vis liegt niet. De ogen, de huid,
       de geur en de kieuwen vertellen je of deze echt vers is
3.    Een hele vis is heerlijk om te vullen en te bereiden in de oven of op de barbecue
4.    De vis of de filets van de hele vis kun je op de huid bakken trekken
5.    Na het fileren, kun je de restjes gebruiken om bouillon van te trekken

Wat heb ik nodig?

Voordat je begint met je eigen vis fileren heb je het volgende nodig:

- Een gladde snijplank
- Een theedoek of stuk keukenrol voor onder de snijplank
  (zodat deze niet kan schuiven)
- Een goed scherp mes of een fileermes
- Een pincet

 

Wat moet ik vooraf weten?

Voordat je gaat fileren moet je eerst de bekijken of je een rondvis of een platvis hebt gekocht. Bij de rondvissen zit de middengraat bovenaan op de rug. Bij platvissen zit deze in het midden van de vis als deze plat ligt.

Schoonmaken

Als je een hele rondvis koopt kun je deze laten schoonmaken door de visspecialist. Deze zal de vis voor je ontschubben en leeghalen (de ingewanden eruit halen). Je kunt dit ook zelf doen door; het mes tussen de borstvinnen te zetten en een snee naar beneden - richting de staart - te maken, haal vervolgens de vis met je vingers leeg en spoel de binnenkant van de vis onder de kraan goed schoon. Vraag wel aan je visspecialist om de vis te ontschubben, dit scheelt een hoop werk en rommel.

In 4 stappen vis fileren

1.    Spoel de binnenkant van de vis onder de kraan nog goed schoon
2.    Leg de vis met de rug naar je toe en zet je mes boven de kiewvin en snij schuin
       naar de kop toe richting de borstvin. Zo snij je de kop en borstvin los van de filet.
 


3.    Zet nu je mes boven de kop en snij het eerste stuk bij de middengraat los. Houd
       je mes vlak en snij vanaf de kieuwen langs de bovenkant van de ruggengraat
       richting de staart. Maak rustige snijbewegingen naar beneden. Probeer zo strak
       mogelijk langs de graat te snijden zodat je een mooie volle filet krijgt. Draai de
       vis om en doe ditzelfde voor de andere kant.

4.    Snij nu de buikflap en overige dunne delen van de filets en verwijder achter gebleven graatjes met een pincet.

Duw met je vinger zachtjes over het midden van de filets. Dan voel je precies waar de graatjes nog zitten.

Nu heb je heerlijk filets om te bereiden!

Wat ga jij met verse vis maken?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandlijkse nieuwsbrief met verassende recepten, inspiratie en tips over vis

volg ons