Verras je smaak!

Verras je smaak met vis is genieten van het beste van de visspecialist. De visspecialisten in Nederland werken alleen met authentieke vis, hebben gedegen viskennis en weten precies waar vis vandaan komt. Zo smaakt vis altijd lekker maar vooral verrassend.

Inspiratie

Waar komt kibbeling vandaan?

Kibbeling is één van de populairste visproducten in Nederland. Maar weet jij hoe kibbeling aan zijn naam komt?

Vis fileren; hoe doe je dat?

Het is helemaal niet zo lastig om vis te fileren. Wij noemen je de voordelen van een hele vis kopen en geven tips om zelf te fileren.

Verse vis; waar moet je op letten

Er gaat natuurlijk niets boven heerlijke verse vis. Maar waar moet je dan precies op letten? Verse vis ruikt bijvoorbeeld fris en naar de zee.

Pellen of laten pellen?

Je kunt Hollandse garnalen ook ongepeld kopen. Het pellen vraagt wat tijd maar is niet moeilijk, we adviseren je graag met handige peltrucs.

Mosselen; daar zit wat in!

Dat er parels in oesters kunnen zitten is algemeen bekend. Maar wist je dat ze ook in mosselen kunnen voorkomen? Het vinden van een parel in mosselen is wel erg zeldzaam, maar in theorie is het mogelijk.
 

De vis van de maand

We zetten elke maand één van onze vissen in de kijker. Vakkundig geselecteerd op smaak en vangst zodat je elke maand het beste van vis proeft.

Meer over vis

Weet jij al alles over vis? Over vis en de verschillende vissoorten is veel te vertellen. Waar de vis vandaan komt bijvoorbeeld en in welk seizoen. Maar ook hoe deze smaakt, je deze het beste kunt bewaren en bereiden of waar hij zijn naam vandaan heeft.

Recepten

Winnaar Kibbeling Cup 2017

Visspecialisten in Nederland hebben zich begin van dit jaar kunnen inschrijven voor de Kibbeling Cup. Tijdens de eerste ronde kon jij - als consument - stemmen op een van de 120 visspecialisten die meededen. Afgelopen mei zijn op basis hiervan de winnaars per provicie bekend gemaakt en vervolgens zijn deze provinciewinnaars door een vakjury bezocht en beoordeeld. Tijdens de Visbeurs in Spakenburg - afgelopen 2 oktober - is Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan de Rijn uitgeroepen tot winnaar.

Visspecialist Sluizeman heeft lekkerste kibbeling van Nederland

Tijdens de Visbeurs in Spakenburg is bekend gemaakt dat Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn winnaar is van de Kibbeling Cup 2017. De nummer 2 positie is voor Visjes uit Utrecht en de nummer 3 voor Visparadijs R Emons uit Maastricht.

Met deze nummer 1 positie heeft Visspecialsit Sluizeman de titel ‘lekkerste kibbeling van Nederland’ verkregen. “Super trots zijn wij op onze prestatie! Met een gemiddeld cijfer van 9,5 gegeven door de vakjury hebben wij de 1e plaats ‘lekkerste kibbeling van Nederland’ behaald. Een prestatie die wij met zijn allen hebben geleverd. Met een geweldig en enthousiast team, iedere dag weer. We did it!”

De top 3 van Nederland

Naast deze nummer 1 van Nederland, zijn ook de prijzen uitgereikt aan de nummers 2 en 3 van Nederland. Zo maakte juryvoorzitter Jaap Koning bekend dat Visparadijs R. Emons uit Maastricht, met een gemiddeld cijfer van 9,0 de derde plaats had behaald. “Lekkere kabeljauwfilet met een volle smaak” stond er in het juryrapport. De “kibbeling met een verhaal, eigen recept voor beslag en sausjes”, zoals de jury omschreef was van Visjes uit Utrecht. Zij mochten met een gemiddeld cijfer van 9,3 zich op de tweede plek plaatsen.

Nieuws & weetjes

Unieke expositie visserij

Tot en met 2 oktober is er in Bunschoten-Spakenburg een bijzondere openluchtexpositie: De Kracht van Spakenburg. 18 zogenoemde trotters (mobiele billboards) zullen het verleden en heden van dit karakteristieke vissersdorp aan het Eemmeer verbeelden.

Wie bakt de lekkerste kibbeling?

Tijdens de Spakenburgse Visbeurs op 2 oktober is bekend gemaakt welke visspecialist ”de lekkerste kibbeling van Nederland” bakt en daarmee dé winnaar is van de eerste editie van de Kibbeling Cup.

Record langste mosseltafel

Op 25 september schoven in Antwerpen 500 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België aan. Maar liefst 660 kg Zeeuwse mosselen werden in traditionele zwarte mosselpannen aan de tafel met een lengte van 150 meter geserveerd. Het initiatief kwam van het Nederlands Mosselbureau.

Eerste palingmuseum van Nederland

Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg opent eind dit jaar het eerste palingmuseum van Nederland. Naast de eigen palingrokerij, viswinkel en visrestaurant in Harderwijk, komt er nu dus ook een palingmuseum bij op deze nieuwe locatie. Het museum zal de historie van de Nederlandse palingvisserij vertellen.

Oesterseizoen feestelijk geopend

Op de Oosterschelde sleepte op 21 september de YE7 de eerste oesters van het nieuwe seizoen binnen. Schipper Danny Nelis overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen. Ook is tradiotioneelgetrouw het eerste mandje oesters geveild voor het goede doel.

Eerste vaatje haring weer geveild

Op dinsdag 13 juni is traditioneel het eerste vaatje haring weer geveild p de Scheveningse visafslag . Het eerste vaatje heeft dit jaar een bedrag van 65.000 euro opgebracht. Een groep jonge ondernemers van visspeciaalzaak Heeren van de Vis uit Veenendaal kocht het vaatje.

De opbrengsten van deze veiling gaat naar het goede doel; stichting Make-A-Wish

Meer weten?

Velden met een * zijn verplicht

Vind je visspecialist

Viskalender

Oesterseizoen geopend

Op 21 september is traditioneel feestelijk het seizoen van de Zeeuwse oester - Creuse - geopend. Onze Hollandse parel.

Kibbeling Cup 2017

Op maandag 2 oktober - om 19.30 uur - wordt de landelijke winnaar 'lekkerste kibbeling van Nederland' bekend gemaakt.

Mosselseizoen

Op 28 juni is officieel het seizoen van de bodemmossel geopend. Dat is iets eerder dan normaal vanwege het warme weer.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandlijkse nieuwsbrief met verassende recepten, inspiratie en tips over vis

volg ons