Wijting

Vis van de maand januari

Zo op het eerste gezicht zit het de wijting niet mee. Hij heeft teer vlees en raakt daarom snel beschadigd op de boot of visafslag. Toch zorgt juist dat kwetsbare vlees voor een aangename verrassing in je mond. “Elk nadeel heeft zijn voordeel” past dan ook perfect bij de wijting.  

Het is dus maar net hoe je wijting bekijkt. Deze maand zetten we de mooiste voordelen van de wijting op een rij.

Vis van de maand januari

Kwetsbaar lijf maar supersterk van smaak

Het vlees van de wijting is weliswaar kwetsbaar, maar dit valt in het niet als je wijting eenmaal proeft. Wijting smaakt heerlijk verfijnd. Dat is voor een groot deel te danken aan zijn voedsel. De wijting eet graag garnalen maar ook weekdieren, kleine vis en kreeftjes. Daardoor proeft wijting verrassend delicaat.

Teer vlees maar razendsnel klaar

Wijting heeft teer vlees. Het vlees kan daarom bij bereiding uit elkaar vallen. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door wijting als visfilet met vel te kopen. Zo valt de vis bij het bakken niet snel uit elkaar. Eenmaal in de pan, oven of stoofpan gaart de wijting door zijn tere vlees lekker snel. In zes minuten bak je wijting al mooi bruin en gaar. Of laat het bakken achterwege en gaar de vis in een minuut of vijf in een oven van 100 graden. Voor frituren in olie leent wijting zich ook erg goed. De graten worden bros en dat levert de lekkerste lekkerbek op!

Bijvangst op de boot maar koploper in smaak

Wijting is voor vissers geen doelsoort maar bijvangst: de wijting wordt vaak samen met kabeljauw gevangen. De wijting is ook familie van de kabeljauw. En alhoewel de kabeljauw in vergelijking met wijting veel bekender is om zijn goede smaak, proeft wijting volgens velen nog beter. Dat zit hem volgens de fijnproevers vooral in het zachte vlees. 

Vroeger voor de kat maar nu terug van weggeweest

Vroeger werd verse wijting hooguit voor de kat gekocht. De ruwe behandeling op een vissersboot of visafslag lieten wijting al gauw beschadigen en daarmee sneller bederven. De lage prijs deed de rest: de wijting was voor de kat. Op de wijting werd neergekeken. Tegenwoordig wordt wijting gelukkig steeds meer herontdekt. Het magere visvlees is licht verteerbaar en heeft niet veel smaakmakers nodig. Bovendien komt wijting direct uit onze eigen Noordzee, is hij goedkoop en goed voor het milieu.

Wat wil jij nog meer weten over de wijting?

Vraag het de visspecialist!

Wat wil jij nog meer weten over de wijting?