Tong

Een vis om te zoenen

Visliefhebbers zijn het er unaniem mee eens, de tong is werkelijk een tongstrelend visje. Een echte allemansvriend en de lekkerste van allemaal. Leer deze maand de tong nog beter kennen en laat hem met onze tips schitteren in je gerecht.

Een vis om te zoenen

Tip 1 Hoe dikker hoe beter

De tong maakt deel uit van de familie van platvissen. Hij dankt zijn naam aan zijn ovaalronde vorm en staat binnen de platvissenfamilie bekend als het dikste lid. Toch is dat allesbehalve erg. Door zijn grote omvang bevat hij lekker veel witvlees dat stevig en zeer sappig is. Eenmaal gegaard krijgt het een zachte romige structuur, maar valt het vlees niet uit elkaar.

Tip 2 Maak het jezelf makkelijk

Waarom moeilijk doen met vis als het met tong heel makkelijk kan? Tong is wat ons betreft door echt elke ‘thuiskok’ te maken. Waarom? Omdat tong een ontzettend verdraagzaam visje is. Het is een echte platvis met een zeer neutrale smaak, je kunt hem dus bij elke saus serveren. Tong is een heerlijk visje waar je alle kanten mee uit kan.

Tip 3 Laat hem twee keer zwemmen

Ga je tong bakken dan geldt het advies ‘laat hem twee keer zwemmen’: eerst in de zee en daarna in de boter. Een bekende bereiding van tong is die waarin je de vis bedekt met een vleugje bloem en daarna in boter bakt. De boter breng je vervolgens op smaak met citroensap en peterselie en giet je over de vis. Smullen maar!

Tip 4 Gaar tong lekker door

Als je tong gaat bakken, hoef je niet bang te zijn dat je de vis snel té ver gaart. Het visvlees van tong is stevig en kan dus best veel hitte hebben. Bak je tong in z’n geheel dan is hij perfect gaar als de filets bovenaan licht loskomen van de graat. Zie je witte, donzige vlokken eiwit uit de filet komen, dan ben je te ver gegaan en begint de tong droog te worden.

Tip 5 Geef tong geen begeleiding

Van alle platvissen heeft tong een van de meest verfijnde smaken. Deze vis geeft prachtig delicaat visvlees die je met een vork heel makkelijk van de graat losmaakt. Hapje voor hapje smelt de tong in je mond. Volgens ons heeft tong daarom eigenlijk geen begeleiding nodig. Aardappelen, friet en groenten beïnvloeden alleen maar de heerlijke smaak van dit fijne visje.

Tip 6 Kies tong in het goede seizoen

Tong is op z’n lekkerst in het najaar. Oktober is dan ook een ideale maand om tong te bereiden. De tong stopt in het voorjaar al z’n energie in de voortplanting. In de zomer en nazomer sterkt hij aan. Nu in oktober is het resultaat proefbaar. In de herfst is de tong dik van spieren, oftewel zit hij dik in het vlees. Bij de visspecialist vind je de beste tongselectie van dit seizoen.

De tong is nu op z’n best, hoe zet jij een heerlijke tong op tafel?

De tong is nu op z’n best, hoe zet jij een heerlijke tong op tafel?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis