Poon

Een vis waar je vrolijk van wordt

De vis van november is de poon, die ook wel bekend staat als knorhaan. Deze grappige naam past perfect bij deze vis. Zijn snuit lijkt wel weggelopen uit een cartoon en zijn rode kleur brengt volgens de Chinezen geluk. Waarom tovert poon spontaan een lach op je gezicht? We leggen het graag verder aan je uit.

Een vis waar je vrolijk van wordt

Dichtbij huis

Wie wordt er nu niet blij van een lekker visje die vlak voor eigen kust gevangen is? De Noordzee is perfect poongebied. Ponen tasten met hun ‘vingers’ – de vinstralen – de zeebodem af op zoek naar voedsel. Dit zijn vooral garnalen, wormpjes en kleine vissen. Ponen leven daarom ook dicht bij de kust, op tien tot zestig meter diepte. De Noordzee is daarmee een perfect leefgebied voor de poon. Poon komt dus van lekker dichtbij.

Vrolijk uiterlijk

Als je niet al blij werd van de lokale aanvoer van poon dan doet zijn uiterlijk dat wel. Het prachtige rode vel van de poon trekt meteen je aandacht. Maar eigenlijk nog leuker is dat wat er onder het velletje zit. Het vlees van de poon wordt geroemd om zijn frisse, diepe smaak die ook een beetje naar garnalen smaakt. Het vlees is bovendien ook nog eens lekker stevig en wordt mooi vastgehouden door het vel. Poon is daarmee een van de makkelijkste visjes om te bakken.

Lekker spelen met je eten

Poon is ideaal voor iedereen die blij wordt van met eten spelen. Je kunt de poon groot, in z’n geheel kopen. De visspecialist maakt zo’n grote poon graag voor je schoon. De poon wordt ontdaan van z’n ingewanden en stekelige rug en dan begint het plezier met poon past echt goed. Je kunt in de keuken ontzettend goed spelen met de poon, een paar suggesties:

  1. Garen in de oven. Gebruik wat kruidige olie en giet het een paar keer over de vis.
  2. Bakken in de pan. Haal de poon door de bloem en bak in schuimende boter.
  3. Koken in de soeppan. In de visbouillon poonstukken gaar koken met aardappelen.

Ook handig: poon heeft geen grote schubben, je kunt de vis dus zo met de huid eten.

Geen bijvangst overboord

Op poon wordt nog niet vaak specifiek gevist. Meestal wordt de poon opgevist bij de visserij op schol en tong en is poon dus bijvangst. Gelukkig groeit de markt voor poon steeds meer en neemt de vraag naar poon toe. Door poon te eten eet je dan ook niet alleen een heerlijk visje, maar ga je ook verspilling van lekkere lokale vis tegen.

Gerust genieten

Waar wij nog het meest blij van worden is dat de poon ondanks zijn steeds grotere populariteit, nog niet overbevist is. De poon is een snelgroeiende soort waar relatief weinig vraag naar is. Je kunt dus met een gerust hart genieten van dit bijzonder lekkere visje uit eigen Noordzee.

Hoe eet jij poon het liefst?

Hoe eet jij poon het liefst?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis