Mosselen

Zo uit Zeeland

Er zijn ontzettend veel redenen te noemen om deze maand voor Zeeuwse mosselen te kiezen. Om je de weg te wijzen zetten we hieronder de belangrijkste redenen voor je op een rij. Ontdek waarom de Zeeuwse mossel al decennialang een begrip is en wat dit schelpdier zo bijzonder maakt.

Zo uit Zeeland

1. Mosselen zijn gezond

Je zou het zo op het eerste gezicht niet denken maar de mossel heeft een vleespercentage van 30% en is een goede bron van eiwitten. Een kilo mosselen zou je daarom kunnen vergelijken met 300 gram biefstuk. Het mooie aan de mossel is dat hij ondanks zijn hoge aantal eiwitten maar weinig vet bevat. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 procent vet. En van die vetten is het overgrote deel een meervoudig onverzadigd vet dat cholesterolverlagend werkt. Ontzettend lekker én gezond dus zo’n Zeeuwse mossel

1. Mosselen zijn gezond

2. Aantoonbaar duurzaam

Mosselen uit Nederlandse (en dus ook Zeeuwse) wateren, hebben een MSC-keurmerk. Ze zijn aantoonbaar duurzaam, wat wil zeggen dat de productiewijze van de mosselen in kwetsbare gebieden zoals de Waddenzee en Zeeuwse delta in harmonie is met het ecosysteem.

Zo is er bijvoorbeeld sinds 2008 een zogenaamd mosselconvenant ingevoerd die het opvissen van mosselzaad met sleepnetten beperkt. De bodemberoering met sleepnetten bleek namelijk heel schadelijk voor de natuur. Om toch voldoende mosselzaad te hebben voor de kweek van mosselen bedachten de vissers speciale mosselzaadvanginstallaties. Dit zijn speciale invanginstallaties, waar de mossellarven zich aan hechten. Het mosselzaad wordt met deze installaties los van de bodem opgevist en daarna verspreid over de kweekpercelen. Het streven is om in 2020 al het mosselzaad los van de bodem op te vissen met deze mosselzaadinvanginstallaties. Zo komt de verantwoord gekweekte mossel weer helemaal terug op de kaart.

3. Van hangcultuur naar bodemcultuur

Kies je voor de Zeeuwse mossel dan heb je keuze uit de hangcultuur of de bodemcultuurmossel. Het mosselseizoen start altijd met de hangcultuur mosselen. Deze mosselen zijn met vier tot zes weken iets eerder oogstrijp dan de bodemcultuur variant. Hangcultuurmosselen hangen aan lange touwen hoog in voedselrijk water. De mosselen komen hierdoor makkelijk aan voedsel en krijgen weinig weerstand van de natuur. Het rijke voedselaanbod hoog in het water zorgt voor een unieke smaak.

Iets later in het seizoen volgt de bodemcultuurmossel. Deze mosselen worden gekweekt in de Waddenzee en de Oosterschelde. Als de mosseltjes groot genoeg zijn, worden ze in speciale mosselbanken in de Oosterschelde uitgestrooid. Hier groeien ze verder tot volwaardige mosselen en krijgen ze hun specifieke Zeeuwse smaak door het voedselrijke Oosterscheldewater.

4. Mosselen zijn makkelijk

Mosselen bereiden is erg gemakkelijk. Zeker de mosselen die je bij de visspecialist koopt, zijn al zandvrij en ontdaan van hun baard. Alleen even spoelen is dan het enige wat nodig is. Maak je het klassieke recept met mosselen uit het pannetje dan geniet je na tien minuten al van die heerlijke Zeeuwse mosselsmaak! Zie je na het koken nog dichte mosselen? Dan kun je die meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal hebben dichte mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel: een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

Trek in mosselen gekregen?

Trek in mosselen gekregen?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis