Langoustines

Vis van de maand juli

De vis van de maand juli is de langoustine. Alhoewel de langoustine eigenlijk geen vis is maar een kreeftachtig schaaldier. De langoustine staat ook wel bekend als het kleinste familielid van de Europese kreeften. Die kleinere maat doet overigens niets af aan zijn smaak want daarvoor geldt zonder twijfel ‘klein maar (erg) fijn’! 

De romige zoete smaak van langoustines hoort volgens topchefs thuis tussen luxeproducten zoals ganzenlever, truffel en ossenhaas. Maar denk nu vooral niet dat de langoustine voor de thuiskok te hoog gegrepen is. Ook in eigen keuken kun je prima aan de slag gaan met langoustines. Zo moeilijk is het niet. Nog makkelijker wordt het met dit stappenplan voor langoustines, boordevol tips van onze visspecialisten:

Vis van de maand juli

Ontdek de langoustine

De langoustine is een te ontdekken schat. Een echte culinaire kanjer. Maar hoe maak je eenvoudig langoustines die opzienbarend lekker zijn?

Stap 1: haal langoustines bij de visspecialist

Waarom moeilijk doen met langoustines als het makkelijk kan? Als je voor langoustines naar de visspeciaalzaak gaat, tref je gegarandeerd experts die precies weten hoe je langoustines pelt en het vlees uit de schil en scharen haalt. Zo blijf je de rust zelve als je na de bereiding met het pellen van langoustines begint. En nog belangrijker: je haalt letterlijk alles uit dit lekkere diertje!

Stap 2: houd langoustines bereiden kort

Langoustines bereiden is ontzettend eenvoudig, want voor de beste smaak bereid je ze kort. Of je langoustines nu stoomt, marineert of  bakt, je gaart ze altijd kort. Zo blijft de langoustine nog wat glazig en halfgaar en komt de fijne smaak het beste tot zijn recht. Ook voor de barbecue en grillen geldt: houd het kort. Halveer de langoustines (net zoals kreeften) en leg ze zo op de barbecue. Vervolgens maar even grillen dus, dan blijven ze lekker knapperig. 
 

Stap 3: pel langoustines juist

Langoustines pellen is niet moeilijk. Langoustines 'juist' pellen, dat is wat anders. Om langoustines te pellen breek je eerst de start af, net achter de kop. Vervolgens verwijder je het schild.  Het vlees in de scharen is lastiger te verwijderen, maar de smaak is minstens even lekker. Tip: gebruik voor de scharen een kreeftenvorkje. Dan haal je het vlees er heel wat makkelijker uit.

Stap 4: combineer de longoustinesmaak slim

Langoustines zijn in gerechten verbazingwekkend veelzijdig. De heerlijk zoete smaak laat zich perfect combineren met limoen, tomaat en mierikswortel. Langoustines zijn ook heerlijk in bijvoorbeeld een zeevruchten paella. Bekijk voor inspiratie de lekkerste smaakcombinaties van onze visspecialisten!
 

Stap 5:  geniet extra van langoustines

De langoustines zijn bereid. En dankzij de tips van onze visspecialisten heb je mooi stevig langoustinevlees in handen. Wacht nu even voordat je een hap neemt: realiseer je voor extra genot dat dit prachtige schaaldier niet alleen overheerlijk smaakt maar ook bijzonder gezond is. Langoustines zitten boordevol calcium, fosfor en ijzer en bevatten goede vetten die gunstig werken op hart- en bloedvaten. Santé!

Wat is jouw favoriete langoustine gerecht?

Wat is jouw favoriete langoustine gerecht?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis