Kabeljauw

Vis van de maand februari

Wat haring is voor de Nederlanders, is kabeljauw voor de Noren. Noren zijn verzot op kabeljauw en zien het als een echte traktatie. Vooral de Skrei, een bepaald type kabeljauw, is er ontzettend populair.
 

Vis van de maand februari

Ontdek de kabeljauw

Waarom zou kabeljauw ook vaker in de Nederlandse pan moeten belanden? Drie redenen.

1. Kabeljauw is het hele jaar door afwisselend

Of je nu de Noorse kabeljauw, Skrei of de IJslandse kabeljauw koopt, ze zijn feitelijk allemaal kabeljauw, maar kennen elk hun eigen seizoen en bijzonderheden. Zo is deze maand de Skrei in het seizoen. Skrei is meestal vanaf eind januari tot aan het einde van maart verkrijgbaar en de Noren kijken elk jaar reikhalzend uit naar deze delicatesse. Skrei wordt maar enkele weken in het jaar gevangen op de Noorse lofoten en heeft het MSC keurmerk. Vooral de wangen en vette buik van Skrei zijn een echte traktatie. 

Maar ook in de andere maanden van het jaar is het heerlijk genieten van kabeljauw. Zo is de Noorse kabeljauw bijvoorbeeld van augustus tot en met januari in het seizoen en de IJslandse van mei tot en met januari. En kweek is ook altijd een heerlijke optie. Welke kabeljauw je ook kiest, vers heeft hij een losse structuur en een heerlijk fijne en delicate smaak.
 

2. Kabeljauw is ontzettend gezond

Kabeljauw is niet alleen lekker maar als magere vissoort ook erg gezond. Het biedt je bovendien een grote portie vitaminen en bouwstoffen. Kabeljauw zit tjokvol eiwitten, vitamine D, de beroemde omega 3 vetzuren en het mineraal selenium. Het is daarom een goede ondersteuner van het immuunsysteem, helpt bij de aanmaak van antioxidanten en werkt ontstekingsremmend. Wil je met kabeljauw werken aan je gezondheid, denk dan wel aan de manier waarop je deze vis bereid. Als lekkerbekje of kibbeling bevat de kabeljauw door het frituren nog maar weinig EPA en DHA (gezonde visvetzuren). Gezondere opties zijn een heerlijke gebakken of gegrilde kabeljauw.  
 

3. Kabeljauw heeft niet veel nodig

Kabeljauw heeft niet veel opsmuk nodig. Deze vis is daarom de ideale keuze als je een makkelijk en snel te bereiden visrecept zoekt. Verse kabeljauw proeft fijn en delicaat en heeft een losse structuur. Met slechts een paar smaakmakers (peper, zout, peterselie) zet je al een heerlijk kabeljauwgerecht op tafel. Even bakken, grillen, koken of stoven en klaar is jouw kabeljauw. Kabeljauw bereiden wordt nog gemakkelijker met bijbehorende viskruiden van de visspecialist. Of kies voor traditioneel gemaakte kibbeling. Deze wordt ouderwets gemaakt van de heerlijkste delen kabeljauw, meestal de wangen en keel.  
 

Wat is jouw favoriete kabeljauw gerecht?

Wat is jouw favoriete kabeljauw gerecht?