Griet

Ken jij de mooiste griet uit de Noordzee?

De griet is een van de mooiste schatten uit de Noordzee. Al helemaal in de decembermaand want dan is de griet op z’n best. De paaiperiode is voorbij en er is nu meer dan voldoende aanvoer. De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1000 ton griet per jaar op.

Rechtstreeks uit onze Noordzee biedt deze vis je heerlijk mals maar toch ook stevig wit vlees. We geven de griet deze maand daarom graag alle aandacht die ze verdient. Want geloof ons: deze mooie griet is het absoluut waard om beter te leren kennen.

Ken jij de mooiste griet uit de Noordzee?

Een welgevormde vis

Als je voor de eerste keer kennis maakt met griet doet ze je denken aan tarbot. Dat is ook niet zo gek, want griet komt uit de familie van de tarbotten. Griet heeft veel weg van tarbot, maar ze heeft een ovalere vorm. En in tegenstelling tot tarbot heeft griet wél schubben, maar geen onderhuidse benige knobbeltjes. De griet heeft verder een bruingekleurde rug en een witte buik, terwijl de tarbot eerder groen is. De griet en tarbot hebben als familieleden best veel gelijkenissen in hun uiterlijk, maar niet in prijs. Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt.

Een ware delicatesse

Griet is niet alleen een voordelige vis, ze is ook nog eens ontzettend lekker. Ze laat zich bijvoorbeeld heerlijk op de graat bakken. Gegrild in de oven is griet ook een echte lekkernij. Toch hoeft je het met de griet echt niet alleen bij bakken of grillen te laten. Want eigenlijk kun je alle bereidingsmethoden perfect voor de griet gebruiken, van stoven en frituren tot pocheren.

Heb je ergens nog een lekker recept voor tarbot liggen? Probeer het dan zeker ook eens met griet. Qua smaak doet griet nauwelijks onder voor tarbot. Eenmaal bereid biedt de griet je een fijne structuur en een iets neutralere smaak dan tarbot.

Klein, middelgroot of groot?

Griet kun je bij de visspecialist in verschillende maten vinden. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z’n geheel of gefileerd. Vaak zijn het de kleinere en de grote exemplaren die in hun geheel worden verkocht. De middelgrote grieten worden vaak aangeboden als filets, met of zonder vel.

Kies je voor de gefileerde griet dan levert dat je altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De rugzijde bevat namelijk meer vlees dan de buikzijde. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele van de lichtere filets.

Een slimme griet zie je niet

Naast smakelijk en voordelig is de griet ook erg slim. Je zou deze vis de paracommando van het water kunnen noemen want de griet is een meester in het camoufleren. De griet stemt haar kleur en patroon perfect af op de plaatselijke zeebodem. De prooi zwemt zo in de hinderlaag.

De griet nog beter leren kennen?

De griet nog beter leren kennen?