Kibbeling

Waar komt kibbeling vandaan?

Kibbeling is een van de populairste visproducten in Nederland. En nee, kibbeling zwemt niet in de zee. Kibbeling is geen vissoort maar een product dat een lange Nederlandse traditie kent. Deze échte Nederlandse snack wordt gemaakt van stukjes gesneden witvis, die in een beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd.

Waar komt kibbeling vandaan?

Hoe komt de kibbeling aan zijn naam?

De naam kibbeling is ontstaan vanuit de naam ‘kabeljauwwang’, want hier werd vroeger de kibbeling van gemaakt. Kabeljauw was vroeger (in de 19e eeuw) namelijk het een belangrijk bestandsdeel van het voedsel in Nederland. En deze wangetjes werden dan in een beslag met kruiden bereid. Tegenwoordig wordt kibbeling niet meer van wangetjes of alleen kabeljauw gemaakt, maar van verschillende soorten witvis zoals polak, heek, wijting en koolvis.

Kibbeling maak je ook makkelijk zelf

Voor 2 porties heb je nodig:

– 400 gram kabeljauw
– 10 gram viskruiden
– 1 eidooier
– 100 gram bloem
– 150 milliliter melk

Snijd de kabeljauw in stukjes (+/- 4 cm) en bestrooi ze met de helft van de viskruiden en wat peper en zout. Hussel de stukjes goed door. Maak een beslag van de bloem, eidooier, rest van de viskruiden en melk. Haal de stukjes kabeljauw goed door het beslag, zodat alles bedekt is. Frituur nu de kibbeling tot deze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis

volg ons