Zalm

Vis van de maand december

Wie zalm kiest voor een speciale gelegenheid maakt een goede keuze. Deze populaire vis smaakt verrukkelijk en is ook gemakkelijk te bereiden. Bovendien maak je zelfs iemand die niet zo vaak vis eet, erg blij met zalm. De vleesachtige structuur en de vettige zoete smaak laat ook de minder ervaren viseters smullen van zalm.

Toch blijft het ondanks de mooie voordelen van zalm vaak lastig kiezen. Want welke soort zalm kies je dan precies? De Noorse, Ierse of Schotse zalm of een van de Pacifische zalmen zoals de Sockeye zalm? En kies je voor wilde zalm of voor kweekzalm? Deze maand helpen we je de beste zalm kiezen.

Wilde of kweekzalm?

Elke zalmsoort heeft een eigen smaak en een andere textuur. Wat betreft smaak maakt het verschil of je kiest voor wilde of voor kweekzalm. Pacifische zalmen zoals de Sockeye zalm worden bijna allemaal nog wild gevangen. Atlantische zalmen, zoals de Noorse, Ierse en Schotse zalm, worden tegenwoordig vooral gekweekt.

Waarom wilde zalm?

Wilde zalm zwemt in de vrije natuur en eet vooral planktonkreeftjes en garnalen. Daardoor heeft wilde zalm een extra rode kleur. Wilde zalm wordt veel in Alaska en Schotland gevangen, waarbij de Sockeye zalm één van de bekendste soorten is. De smaak van wilde zalm is sterker dan die van kweekzalm. De structuur is wat vleziger en steviger en relatief droger. De prijs ligt hoger dan die van kweekzalm.

Waarom kweekzalm?

Kweekzalm wordt in grote nettenkooien van 12 tot 30 meter diep gekweekt. Omdat het voer een afgepaste hoeveelheid garnalen bevat, is de kleur van kweekzalm redelijk stabiel. De smaak van kweekzalm kent grote verschillen omdat het sterk afhangt van de voeding en de leefomstandigheden.

In het algemeen voelt het vlees van kweekzalm iets vettiger in de mond dan het vlees van wilde zalm en smaakt het meer ziltig-zoet. De visspecialist kan je precies vertellen hoe de kweekzalm is geproduceerd en wat dit met zijn smaak doet. Kweekzalm is lager geprijsd dan wilde zalm.

Kies je voor donker- of lichtgekleurd?

Zalm is door zijn kleur meteen te herkennen. Van oudroze tot fel abrikoosoranje, het blijft een elegante vis om te zien. Elke soort heeft zijn eigen specifieke kleur. Zo zijn de Atlantische zalmen rood-rozig gekleurd. De Sockeye zalm heeft een fel roodoranje kleur, terwijl de roze zalm juist weer zeer licht gekleurd is.

Wil je graag pronken met een mooie rood-rozige zalm, ga dan voor de Noorse of Ierse zalm. Ze hebben beiden die prachtige rood-roze kleur maar de Noorse zalm is wat langer van bouw en de Ierse zalm wat korter en gedrongener. Liever een diep donkerrood gekleurde zalm als kerstmaaltijd? Ga dan voor wilde zalm zoals de Sockeye zalm.