Tarbot

Vis van de maand augustus

Zet jij bij een etentje graag een chic en verre van alledaags visgerecht op tafel? Kies dan voor de klasse van de tarbot. Deze vis wordt ook wel de koning van de platvissen genoemd, en dat is niet zonder reden. Tarbot is een machtige vis met een eigen persoonlijkheid. Zijn smaak is uitgesproken en wordt niet snel onder de voet gelopen door andere ingrediënten.

Zoals het een echte koning betaamt, dwingt tarbot veel respect af in het waterleven. Zijn formaat zorgt ervoor dat hij niet veel tegenspraak krijgt. De platvis kan dan ook verbazend groot worden, tot wel een meter lang. Waarom leent deze grote jongen zich zo goed voor heerlijke gerechten?

Vis van de maand augustus

Koninklijk dineren

Onze 4 redenen waarom je de koninklijke tarbot moet serveren!

1. Tarbot is lekker veelzijdig

Omdat het visvlees van tarbot zo stevig is, is deze platvis breed inzetbaar in de keuken. Zo kun je tarbot stoven, bakken of grillen. Kies je voor bakken, houd dan de graten erin. Dit zorgt voor meer smaak. Een manier om tarbot te bakken is met kruiden en citroensap. Tarbot smaakt ook geroosterd erg lekker. Of in combinatie met een sauce vierge: een Franse saus van olijfolie, citroensap, stukjes tomaat en basilicum.
 

2. Tarbot is verantwoord gekweekt

‘Kweektarbot?’, zul je nu wellicht denken ‘is dat wel verantwoord?’ Jazeker, al helemaal als je naar Nederlandse gekweekte tarbot vraagt. Zo weet je zeker dat kweektarbot van heel dichtbij komt. Bovendien werken de Nederlandse kwekerijen duurzaam. Kweektarbot zorgt dat het wilde bestand de tijd krijgt om te herstellen. En dat is nodig, want de wilde tarbot is relatief zeldzaam. De tarbot laat zich ook goed kweken gelukkig. Het vlees is hooguit iets harder dan dat van de wilde exemplaren.

3. Tarbot maak je moeiteloos thuis

De visspecialist maakt het bereiden van tarbot graag een stuk makkelijker voor je. Kies voor gefileerde tarbot of bestel de tarbot panklaar en laat de visspecialist de rest doen. Zo heb je in een mum van tijd perfect afgesneden filets, mooi van vorm of panklare tarbot secuur gekuist, ontveld en zonder kop. Ideaal, zo kun je direct beginnen met  bakken!

Tip: laat je de graat verwijderen, vraag dan of  je de graat kunt meekrijgen. De gelatinerijke botten geven de heerlijkste visbouillons.

4. Tarbot is gezond

Wie toch een beetje op de lijn wil letten, maakt met tarbot een goede keus. Honderd gram tarbot bevat slechts 84 calorieën. Daarbij bevat de vis geen koolhydraten, tenzij je de vis paneert. De tarbot is ook rijk aan eiwitten en verschillende vitaminen. Deze platvis bevat voornamelijk vitamine B12, wat nodig is voor de productie van rode bloedcellen en wat een belangrijke rol speelt in het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel.

Welke visgerecht maak jij graag klaar?

Welke visgerecht maak jij graag klaar?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis