Paling

Vis van de maand juli

Een oer-Hollandse lekkernij: de paling. Paling eten kent een eeuwenlange traditie. Waarom zijn we al zo lang verzot op deze vette vis? En hoe eet je hem op z’n best? Lees onze simpele trucs om optimaal te genieten van paling.

Vis van de maand juli

Dik is niet altijd vet

De Nederlanders houden van een lekker goeie vette paling. Veel mensen denken dat een paling daarom dik moet zijn. Toch is dat lang niet altijd het geval. Ook een dunne paling kan mooi vet zijn

De ‘luie paling’

Wil je zeker weten dat je te maken hebt met een vet exemplaar? Kijk dan naar de kop. Heeft de paling een lang, puntig hoofd dan is het een zwempaling: een echte sprinter. Dit type paling zwemt zo hard dat hij al zijn voedingsstoffen verbruikt. Paling met een kleine kop is de 'luie paling' die lekker aan de grond heeft zitten eten. Deze paling is hoogstwaarschijnlijk vetter.

Mooi bruin gerookt

Proef jij graag de beste gerookte paling? Let dan vooral op de kleur. Een bruine kleur is het beste. Is de paling groen dan is hij te kort gerookt. Een zwarte paling is juist te lang gerookt. Zelf paling roken is ook erg lekker. Laat je voor het beste resultaat adviseren door de visspecialist. Niet alle paling is namelijk geschikt om te roken. Ook de juiste kwaliteit en maat spelen een rol.

Vetafbrekers

Kies je voor paling, dan kies je voor een vette vis. Wijnen zoals Riesling, Chardonnay of een mooie droge sherry zijn daarom perfect voor bij de paling. Ze combineren heerlijk met deze langwerpige vis en breken het vet in de paling mooi af.

Lekker light

Vaak wordt paling bereid met roomboter. Vind je dat een vrij vette en machtige combinatie, kies dan eens voor een lightversie. Presenteer je paling bijvoorbeeld eens met luchtige crème fraîche in plaats van vette en machtige roomboter. Ook zéér culinair verantwoord.

Verras met paling

Bijna iedereen heeft wel eens gerookte paling gegeten, op een toastje, een broodje of in een heerlijk gerecht in een restaurant. Zelf verse paling bereiden is ook zeer de moeite waard. Stoof paling bijvoorbeeld, bak het of maak er een lekkere palingsoep van. Paling is, net als elke andere vis, gaar als het vlees blank van kleur is tot op de graat.  

Kies bewust voor paling

Wil je ook in de toekomst blijven genieten van paling? Kies dan voor paling met het blauwe ESF-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat een deel van de opbrengst naar de stichting Duurzame Palingsector Nederland gaat. Deze stichting draagt bij aan het herstel van de paling.

Kies bewust voor paling