Hollandse garnalen

De lekkerste van allemaal

Dat de Hollandse garnaal niet alleen binnen de eigen landsgrenzen, maar ook ver daarbuiten erg geliefd is, blijkt wel uit de cijfers. Jaarlijks wordt er ruim 300.000 ton Hollandse garnaal gevangen door ongeveer 200 garnalenvissers. De smaak van de Hollandse garnaal is er een die volgens velen met kop en schouders uitsteekt van andere soorten. Wat maakt de Hollandse garnaal zo populair?

De lekkerste van allemaal

Zilte zoetigheid

Volgens de garnalenkenners is de populariteit van de Hollandse garnaal simpel te verklaren. De Hollandse garnaal is namelijk heerlijk zoet en ziltig van smaak. De Hollandse garnaal wordt geroemd om zijn sterke pittige garnalensmaak die alle andere garnalensoorten overtreft. De tropische zoutwater en zoetwater garnaal zijn weliswaar stukken groter dan hun Hollandse familielid, maar juist het kleine formaat van de Hollandse garnaal geeft hem zo veel smaak. 

Overheerlijke smaakexplosie

De Hollandse garnaal bezorgt je smaakpapillen een heerlijke smaakexplosie. Bijvoorbeeld in de welbekende Hollandse garnalencocktail. Geserveerd in een coupe met een basis van cocktailsaus en veldsla lik je er je vingers bij af. Maar ook als duo met een zacht gegaarde tongfilet, is de Hollandse garnaal een heerlijke verrassing voor je smaakpapillen.

Krokante lekkernij

Naast de klassiekers zoals de garnalencocktail en de garnalensalade vind je de Hollandse garnaal ook veel terug in de garnalenkroket. Om de lekkerste (Hollandse) garnalenkroket te proeven moet je echter nog wel even afreizen naar onze zuiderburen. De garnalenkroket is namelijk een typische Belgische specialiteit. De Belgen zijn groot fan van ‘onze garnaal’ en slaan de Hollandse garnaal dan ook in grote aantallen in.

Gebakken of gewokt

De Hollandse garnaal is niet alleen populair vanwege zijn smaak maar ook vanwege zijn snelle bereiding. Sta je liever niet urenlang in de keuken? Kies dan vooral ook voor de Hollandse garnaal. Je kunt de kleine garnaaltjes namelijk erg goed verwerken in pasta’s, soepen en wokschotels en die staan in een handomdraai op tafel. Denk er wel aan om de garnalen maar heel kort mee te bakken. anders worden ze te droog en taai. Kook de garnalen ook niet mee, want dan verliezen ze hun smaak. De garnalen zijn namelijk direct na de vangst ook al aan boord in zout water gekookt.

Nog verfijnder van smaak

Wil je echt het beste van de Hollandse garnaal proeven? Vraag je visspecialist dan eens naar ongepelde Hollandse garnalen. Het is een klein klusje om ze zelf te pellen en het vraagt even oefenen, maar de garnalen zijn dan nog zoeter en verfijnder van smaak. Van 1 kilo ongepelde garnalen houd je ongeveer 300 gram gepelde garnalen over.

Zo pel je een Hollandse garnaal:

  1. Houd de garnaal vast aan de kop en de staart
  2. Houd de garnaal zo dat de garnaal een rechte lijn vormt
  3. Duw de start lichtjes naar de kop toe en geef een lichte draai zodat de pel los komt
  4. Trek de start naar achter. Deze zou vlot moeten los komen
  5. Draai en trek nu ook de kop los
Meer Hollandse garnaleninspiratie?

Meer Hollandse garnaleninspiratie?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis