Haring

Vis van de maand juni

In juni is haring op z’n best. Daarom vertellen onze visspecialisten je deze maand alles over de Hollandse Nieuwe en ben je razendsnel een echte haringkenner. Waar komt bijvoorbeeld de naam Hollandse Nieuwe vandaan en wat is het geheim van goede haring? En nog vier vragen die wij graag voor je beantwoorden.

Vis van de maand juni

Haring happen in 6 stappen

1. Wat is Hollandse Nieuwe?

De Hollandse Nieuwe is een haring die op traditionele wijze wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Dit eeuwenoude proces is een Nederlandse uitvinding, waar de Hollandse Nieuwe ook zijn naam aan dankt. De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets te maken met de Nederlandse herkomst. Sterker nog: de haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense en Schotse wateren. 

2. Eet je Hollandse Nieuwe rauw?

Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in een tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minstens 24 uur lang.

3. Wat is er ‘nieuw’ aan de Hollandse Nieuwe?

De term ‘nieuw’ heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. De vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten. Daarna heet de haring van dat seizoen maatjesharing wat een verbastering is van ‘maagdelijke haring’: haring die nog geen horn of kuit heeft.

4. Hoe herken je goede haring?

Goede haring heeft een malse structuur en smaakt vet. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook. Als je een haring hapt mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer hebben. Daarnaast heeft goede haring een helder zilverkleurig jasje met een goudkleurige gloed op de kop. Zie je haring die donkerrood is op de graat dan weet je dat het foute boel is. Ook haring die sterk ruikt en ranzig smaakt moet je zeker overslaan.

5. Wat is het geheim van een goede haring?

Het geheim van een goede haring is een ervaren visspecialist. Visspecialisten weten als de beste hoe je de kwaliteit bewaakt en maken de haring graag ambachtelijk voor je schoon: geen graten en mooi ‘strak’ gesneden. Ook belangrijk: een visspecialist weet precies hoe de haring perfect ontdooit. Vaak wordt de haring daarna nog enkele dagen gerijpt in een koelcel op nul graden om precies de juiste smaak te krijgen.

6. Hoe hap je de Hollandse Nieuwe op z’n best?

Voor de beste smaaksensatie maakt de visspecialist een haring altijd ‘vers van het mes’ voor je klaar.  Oftewel de haring wordt ter plekke, à la minute voor je schoongemaakt. De vis wordt op deze manier zo kort mogelijk aan de lucht blootgesteld waardoor het vet van de haring niet kan oxideren en ranzig gaat smaken. Zo proef je bij de visspecialist de beste Hollandse Nieuwe met een volvette malse smaak!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met verrassende recepten, inspiratie en tips over vis