Forel

Vis van de maand april

Deze maand blinkt de forel in de spotlights. Een heerlijk iets vettige vis met een fijne structuur en neutrale smaak. Toch kun je ook in andere maanden prima voor deze zalmachtige kiezen. De meeste forel wordt namelijk gekweekt en is daarom het hele jaar verkrijgbaar. Wil je forel bereiden maar weet je niet goed waar te beginnen? Met deze tips wordt het een makkie.

Vis van de maand april

Kies de juiste soort

Kies je voor forel dan is er een grote kans dat de regenboogforel in je winkelmand belandt. Deze soort is de meest verkochte gekweekte forel. Ook bekend is de zalmforel. Dit is dezelfde regenboogforel maar dan met zalmkleurig visvlees. De kleur van het visvlees wordt door de kweker bepaald. Als het visvoer pigmenten (carotenen) bevat, kleurt het vlees roze. Zonder pigmenten blijft het visvlees wit.

Pak de juiste maat

Met forel heb je altijd een lekker smakend visje te pakken. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Ook dan is forel een goede keus. Je vindt deze vis namelijk in allerlei verschijningsvormen: van een forse 25 centimeter lange vis (regenboogforel) tot een extra groot exemplaar van wel 50 centimeter lang (zalmforel). Of koop forel als visfilet of in moten. Aan jou de keuze.

Krijg de smaak te pakken

Forel is door zijn lekkere neutrale smaak ontzettend veelzijdig. Zowel in het bereiden als in het combineren met groenten en sauzen. Forel is heerlijk als je hem in zijn geheel bakt, bijvoorbeeld met amandelschilfers. Omdat forel een wat vettere vis is, is hij ook heel geschikt om te roken. Maar je kunt forel ook goed koken, stoven, pocheren, bakken, grillen of in de oven bereiden.

Verras met de barbecue

Koken, bakken, stoven, pocheren… met de forel kan het allemaal. Wil je het eens over een andere boeg gooien? Leg de forel dan eens op de barbecue of grill. Forel is een ontzettend mooie barbecuevis. Kies hierbij wel voor een hele forel of voor filets op de huid zodat het zachte visvlees beschermd wordt tegen de hitte

Als lekker stevig visje valt forel niet snel uit elkaar. Bovendien kun je de buikholte van forel gemakkelijk vullen met groene kruiden en boter. Ook handig: een visklem. Zo weet je zeker dat de forel heel blijft en kun je hem makkelijk keren. Een hele regenboogforel heeft de perfecte maat voor een doorsnee visklem.

Culinaire inspiratie

Geef forel gerust extra smaakmakers mee. Deze olieachtige vis combineert goed met smaken die het vette doorbreken. Met ingrediënten zoals asperge, prei, wortel, manchegokaas, ui, salie, spinazie, olijven, appel, bacon of serranoham bijvoorbeeld, til je dit verrukkelijke visje naar een hoger niveau.
Op zoek naar recepten met forel? We vissen onze favoriete forelgerechten graag vers voor je op.

Culinaire inspiratie