Nationale Haringtest 2018

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) zoeken met de eerste editie van de Nationale Haringtest naar de lekkerste Hollandse Nieuwe. 
Dit nieuwe gezamenlijke initiatief sluit naadloos aan op de doelstelling van beide organisaties om consumenten en visspecialisten nader tot elkaar te brengen. Consumenten worden actief betrokken bij de zoektocht. 

VNV en CVAH verwachten met de test het ambacht van de visspecialist te promoten onder een breed publiek. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kibbeling Cup en de AD Haringtest zal de nieuwe Nationale Haringtest geen landelijke winnaar krijgen, maar 12 provinciale winnaars. Een bewuste keuze vanwege de grote regionale smaakvoorkeuren en de verschillen in consumptiewijze. De finalisten per provincie worden geselecteerd op basis van het aantal stemmen én/of de gemiddelde beoordeling van de consument.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kibbeling Cup en de AD Haringtest zal de nieuwe Nationale Haringtest geen landelijke winnaar krijgen, maar 12 provinciale winnaars. Een bewuste keuze vanwege de grote regionale smaakvoorkeuren en de verschillen in consumptiewijze. De finalisten per provincie worden geselecteerd op basis van het aantal stemmen én/of de gemiddelde beoordeling van de consument. 

Dubbele stemronde
De zoektocht naar de provinciale winnaar vindt plaats via twee ronden. In de eerste ronde, van 13 juni tot en met 30 juni, bepalen consumenten de 6 finalisten per provincie. Zij doen dit door de Hollandse Nieuwe van hun visspecialist te beoordelen. Deze stemronde levert cijfers op voor smaak, uiterlijk en prijs-kwaliteit. Er ontstaat zo een top 6 die bestaat uit ondernemers met de meeste stemmen (3x) en de beste gemiddelde beoordeling (3x). De finalisten worden begin juli bekend.

Beoordeling i.s.m. ISO-gecertificeerd onderzoeksbureau
In de tweede ronde wordt bij de finalisten in samenwerking met een ISO-gecertificeerd onderzoeksbureau een veel uitgebreidere enquête afgenomen. Ook hier is niet een vakjury, maar een consumentenpanel aan zet. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat er door de gekozen testmethodiek voor alle finalisten een gelijk speelveld is. De visspecialist met het hoogste gemiddelde cijfer mag zichzelf provinciewinnaar van de Nationale Haringtest noemen.

Maandag 17 september worden de winnaars bekend gemaakt!